Ontdek het boerenleven van boer en boerin Busger op Vollenbroek 

bij Biologische Boerderij Het Exoo

flowerZodra je het erf op loopt proef en beleef je meteen de authentieke sfeer van het boerenleven.

Leven op de boerderij

In de stallen en de weilanden van Het Exoo vind je de biologische koeien. Op het erf scharrelen de kippen. Alle dieren worden het hele jaar flink verwend door de boer en boerin. Elke ochtend en avond moeten de dieren verzorgd worden. Waterbakken schoonmaken, voederbakken vullen, stallen uitmesten en natuurlijk ook even met ze knuffelen. Daarnaast moet ook het landgoed, met de houtwallen en wandelpaden, onderhouden worden. Een druk bestaan, zeven dagen per week hard werken, maar je krijgt er zoveel voor terug! Genieten van de geuren van bloemen en vers gemaaid gras, van producten uit eigen tuin, van het moment dat de koeien voor het eerst weer de wei in mogen, het kraaien van de haan, weidevogels die arriveren en veel meer! De boer en boerin zijn erg gepassioneerd in hun werk en laten met plezier iedereen meekijken.

Een stukje historie

In de kromming van Regge tussen Enter en Wierden, op de plek waar nu Het Exoo staat, stond in 1475 al een boerderij. Niet zo verwonderlijk. In een register uit dat jaar treffen we de naam Exoo aan in de betekenis van ‘met eiken begroeide hoogte’ (Ekeshoe). Een ideale plek om een boerderij te vestigen: dichtbij het water en toch veilig genoeg voor overstromingen. Vroeger vond veel transport plaats over het water en kon het dus behoorlijk druk zijn op de oevers van de Regge. De boerderij werd al snel een ontmoetingsplaats voor reizigers, handelaren en marskramers.

Het Marskramerspad dat vlak langs Het Exoo loopt, herinnert daar nog aan. De huidige boerderij is ruim 150 jaar oud. En ook nu ziet de derde generatie Busger op Vollenbroek, die hier woont en werkt, graag mensen over hun land wandelen, rondkijken en genieten van het buitenleven.